article_jule (37943)

5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu CMK

Dilekçe verildiği anda usuleilişkin yapılamayan işlemler de yerine getirilir. (3) Süre, ay olarak belirlenmiş ise tebligatın yapıldığı günün, son aydasayı itibarıyla karşılığı olan günün mesai saati bitiminde sona erer. Sonbulduğu ayda sayı itibarıyla karşılığı olan gün yoksa; süre, ayın son günümesai saati bitiminde sona erer. – (1) Tebligat, bu Kanunda belirtilen özel hükümler saklı kalmakkoşuluyla, ilgili kanunda belirtilen hükümlere göre yapılır. (3) İlgili taraf serbest olmayan bir kişi veya tutuklu ise tebliğ edilenkarar, kendisine okunup anlatılır. (2) Kararlarda, başvurulabilecek kanun yolu, süresi, mercii ve şekilleribelirtilir.

  • 1950’de Birleşmiş Milletler kararıyla İtalyan vesâyetine verilen Somali’de ilk meclis 1956’da oluştu.
  • 15 Haziran 2022 tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7410 sayılı Kanun ile çeşitli kanunlarda değişiklikler yapılmıştır.
  • Devletin ırk, cins, dil ve din ayırımı yapamayacağı ve herkesin kanun önünde eşitliğini teminat altına alacağı belirtilmiştir.

Fail yine tek ceza ile cezalandırılmış, fakat itiraz makamı tarafından cezasının niteliği değiştirilmiştir[320]. Disiplin mahkemesi, biri başkan ikisi üye olmak üzere üç subaydan kurulur. Astsubay, erbaş ve erlerin yargılanmalarında, üyelerden biri astsubaylardan seçilir (477 SK m.2). Bundan maksat, bu kişilerin yargılanmalarında bunla­rın durumlarını yakından tanıyan bir üyenin (astsubayın) mahkeme kurulu­na girmesini ve gerektiğinde kurulu aydınlatmasını sağlamaktır. Komutan, sahip olduğu yetkilerle adeta teşkilatında kurulmuş bulunan mahkemenin sahibi gibidir. Disiplin mahkemesi de, komutanın elinin altındaki askeri disiplin ve komutanlık otoritesini sağlayıp, sağlamlaştırmakta kullanılan bir mekanizma konumundadır[297]. Disiplin mahkemelerince istirdat ve tazminata dair kararlar da verilebilir. Bu türden kararlar maliye dairelerine bildirilerek bu dairelerce 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre yerine getirilir. “Hâkimler ve savcılar, Sayıştay dâhil yüksek yargı organları mensupları, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri, yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, Silahlı Kuvvetler mensupları ile yükseköğretim öncesi öğrencileri siyasi partilere üye olamazlar” (Ay. m.68/5).

(1) Duruşma, sanık hazır bulunmaksızın yapılırsa, mahkemenin karar ve işlemlerinin kendisine tebliğimahkemenin o karar ve işlemleri hakkında eski hâle getirme isteminde bulunabilir. (2) Duruşmada ilgili olanlardan biri duruşmanın yönetimine ilişkin olarak mahkeme başkanı tarafından emrolunan birtedbirin hukuken kabul edilemeyeceğini öne sürerse mahkeme, bu hususta bir karar verir. (1) Sanığın ve müdafiinin hazır bulunup bulunmadığı, çağrılmış tanık ve bilirkişilerin gelipgelmedikleri saptanarak duruşmaya başlanır. Mahkeme başkanı veya hâkim,duruşmanın başladığını, iddianamenin kabulü kararını okuyarak açıklar. (4) Cumhuriyet savcısı, iddianamenin iadesi üzerine, kararda gösterilen eksiklikleri tamamladıktan ve hatalı noktalarıdüzelttikten sonra, kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmesini gerektiren bir durumun bulunmaması halinde, yenideniddianame düzenleyerek dosyayı mahkemeye gönderir. İlk kararda belirtilmeyen sebeplere dayanılarak yeniden iddianameniniadesi yoluna gidilemez. Tutanak, adlî kolluk görevlisi, Cumhuriyet savcısı veya sulh ceza hâkimiile hazır bulunan zabıt kâtibi tarafından imza edilir. (1) Suçüstü hâli ile gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde, Cumhuriyet savcısına erişilemiyorsa veya olay genişliğiitibarıyla Cumhuriyet savcısının iş gücünü aşıyorsa, sulh ceza hâkimi de bütün soruşturma işlemlerini yapabilir. (3) Soruşturma ve kovuşturma evrelerinin her aşamasında avukatın, şüpheli veya sanıkla görüşme, ifade alma veyasorgu süresince yanında olma ve hukukî yardımda bulunma hakkı engellenemez, kısıtlanamaz. (2) Zorla getirme kararı, şüpheli veya sanığın açıkça kim olduğunu, kendisiyle ilgili suçu, gerektiğinde eşkâlini vezorla getirilmesi nedenlerini içerir. D) Kusur yeteneğinin bulunmaması nedeniyle hakkında ceza verilmesine yer olmadığına karar verilenler\. Slot turnuvalarına katıl, rekabet et ve lider tablosunda yüksel. pinup\.

23 Ocak tarihli bir kararname ile azami tutukluluk süresi 14 güne indirildi. Yetkililer, şüphelileri avukat erişimi olmadan 24 saate kadar alıkoyabilme imkanına sahipti. Ekim 2016’da yayınlanan bir olağanüstü hâl kararnamesi, tutukluların adli yardıma erişimleri olmaksızın 24 saat boyunca alıkonulabileceği hükmünü yeniden tesis etti ve bu durum yıl sonu itibarıyla geçerliliğini korudu. Kararnameler; savcılara avukat-müvekkil ilişkisinden doğan imtiyazları askıya alma ve sanıklar ile avukatları arasındaki görüşmeleri gözlemleme ve kayıt altına alma yetkisi tanımaktadır. İnsan Hakları Ortak Platformu, yeniden tesis edilen 24 saatlik avukata erişim kısıtlamasının keyfi biçimde uygulandığını bildirdi. İçişleri Bakanlığına bağlı olan Emniyet Genel Müdürlüğü, büyük kentsel alanların güvenliğinden sorumludur. Sınır denetimi ve genel anlamda dış güvenlik ordunun genel sorumluluk alanındadır; yarı askeri bir güç olan Jandarma ise kaçakçılığın yaygın olduğu belirli sınır kesimleri ile kırsal alanlardan sorumludur. Güneydoğu Anadolu bölgesinde tarihsel anlamda insan hakları ihlallerine karışmış olan, büyük ölçüde PKK’nın terör tehdidine karşı ek yerel güvenlik sağlayan sivil bir milis kuvvet olan ve eski adıyla “köy korucuları” olarak bilinen “güvenlik korucuları”Jandarma’nın sorumluluğundadır. Millî İstihbarat Teşkilâtı (MİT), Cumhurbaşkanlığına bağlıdır; mevcut ve muhtemel tehditler hakkında istihbarat toplamaktan sorumludur. Benzer şekilde, Önder Asan, Nisan ayında Ankara’da ortadan kayboldu. Altı hafta sonra ailesi Asan’ın Ankara’da bir polis merkezinde olduğunu tespit etti. Asan, resmen gözaltına alınmadan önce güvenlik güçleri tarafından sorguya çekildiğini ve işkence gördüğünü öne sürdü.

22 Eylül 1960’ta ise yeni anayasa yürürlüğe konuldu ve Mali Federasyonu adı da bırakılarak Mali Cumhuriyeti adı kullanılmaya başlandı. Yargı gücü, kanunun öngöreceği hukukî teminat altında çalışan bağımsız hâkimlerin oluşturduğu mahkemelere aittir. Mahkemelerin türleri, dereceleri, yetki ve çalışma usulleri kanun koyucunun düzenlemesine bırakılmıştır. Ayrıca meclisin kendi üyeleri arasından seçtiği yedi milletvekili ile sekiz yüksek hâkimden oluşan bir yüce divan vardır. Lübnan anayasası cumhurbaşkanının veya meclisin teşebbüsü üzerine değiştirilebilir. Ancak değişikliklerin kabulü üçte iki, hükümetin tasarıya katılmaması halinde ise dörtte üç çoğunluğu gerektirmektedir. Bu takdirde de cumhurbaşkanının meclis seçimlerinin yenilenmesine karar verme yetkisi vardır. Bundan dolayı Lübnan anayasası katı sayılabilecek örneklerdendir. Birinci bölümde devletin ve ülkenin nitelikleri, sınırları belirtilir.

About the author: wp